GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když mi někdo může poslouchat moje GraphQL subscriptions?

Co dělat, když mi někdo může poslouchat moje GraphQL subscriptions?

Nedávno jsem narazil na problém s GraphQL subscriptions a opravdu mě to trápí. Zajímalo by mě, co vlastně dělat, když mám pocit, že někdo může poslouchat moje subscriptions. Jak si vlastně můžu být jistý, že jsou moje data bezpečná? Mám obavy z toho, že by někdo mohl zachytit mé dotazy nebo dokonce zasahovat do komunikace. Slyšel jsem o různých metodách šifrování a autentizace, ale nejsem si úplně jistý, jak je implementovat v praxi. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní kroky nebo techniky, které bych mohl použít k zabezpečení svých GraphQL subscriptions? Co třeba použití WebSocketů a jak s nimi správně pracovat? Je taky nutné se zaměřit na zabezpečení serveru nebo spíš klienta? Co kdybych byl v situaci, kdy používám veřejné API – jak bych měl postupovat tam? Existují nějaké nástroje nebo knihovny, které by mi mohly pomoci s ochranou dat a prevencí před odposlechem? Jen bych chtěl mít klid na duši, že moje aplikace je v bezpečí a nikdo nesleduje moje související aktivity. Vážně se snažím pochopit nejlepší praktiky a co nejlépe chránit svou práci. Budu moc vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost, kterou byste mohli sdílet.

187 slov
1.9 minut čtení
9. 4. 2024
Vladimíra Vobořilová

Když máš obavy ohledně bezpečnosti GraphQL subscriptions, je fajn začít s několika základními kroky. Zaprvé, používej HTTPS pro šifrování dat přenášených mezi klientem a serverem. U WebSocketů to platí taky – ujisti se, že používáš WSS místo WS. Tím se hodně zjednoduší ochrana před odposlechem.

Důležitá je taky autentizace. Můžeš zavést token-based autentizaci (třeba JWT), což pomůže ověřit uživatele a omezit přístup jen na oprávněné. Taky nezapomeň na autorizaci na úrovni subscription – dávej pozor, kdo co může číst nebo měnit.

Při použití veřejného API to může být složitější, ale pořád se snaž o bezpečnostní opatření jako omezení počtu požadavků z jedné IP adresy nebo rate limiting.

Knihovny jako Apollo Server nabízejí zabudované možnosti zabezpečení, takže se na to mrkni. A nezapomeň pravidelně aktualizovat závislosti a software, aby ses vyhnul známým zranitelnostem.

V konečném důsledku je důležité mít na paměti, že bezpečnost je proces a ne jednorázová akce, takže buď proaktivní.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 7. 2024
Anna Roubalová

Když máš obavy, že někdo může poslouchat tvoje GraphQL subscriptions, tak určitě zvaž zabezpečení pomocí WebSocketů. Základem je šifrování komunikace – používej HTTPS a WSS (WebSocket Secure), aby se zabránilo odposlouchávání. Pak nezapomeň na autentizaci uživatelů, třeba pomocí JWT tokenů, které posíláš při připojení k WebSocketu. Tím si zajistíš, že jen oprávněné osoby můžou dostávat data.

Doporučuji taky kontrolovat oprávnění na serverové straně, aby se nikdo nepokoušel sledovat subscriptions, na který nemá právo. Když jde o veřejné API, snaž se implementovat rate limiting a monitorování, abys zachytil podezřelé aktivity.

Pokud chceš nějaké knihovny, tak si můžeš prozkoumat Apollo Client pro front-end a Apollo Server pro back-end. Ty mají docela dobrou podporu pro subscriptions a bezpečnostní praktiky. Důležité je mít na paměti i zabezpečení serveru – aktualizuj ho a používej bezpečné konfigurace. Hlavně buď na pozoru při práci s citlivými daty a dbejte na logování událostí, abys mohl sledovat, co se děje.

150 slov
1.5 minut čtení
17. 8. 2024
Radek Kalous

Když máš obavy ohledně bezpečnosti GraphQL subscriptions, tak se určitě zaměř na pár věcí. Prvně, používej šifrování, ideálně TLS (HTTPS) pro všechny požadavky, včetně WebSocketů. To znamená, že komunikace bude zabezpečená a nikdo ti to snadno neodposlechne.

Dále se zamysli nad autentizací. Můžeš použít tokeny (např. JWT), které ověří uživatele a zajistí, že jen oprávnění klienti můžou odebírat data. Když vytváříš subscription, ujisti se, že je správně ověřena identita uživatele.

Taky bys měl implementovat kontrolu přístupových práv na serveru, aby bylo jasné, kdo co může vidět nebo dělat. To platí jak pro server, tak i pro klienta – musíš mít vše dobře nastavené.

Pokud používáš veřejné API, zvaž použití API klíčů nebo jiných metod zabezpečení. Měj na paměti, že i veřejné API může mít své bezpečnostní mechanismy a měl bys je dodržovat.

Nástroje jako Apollo Server nebo Hasura mají zabudované funkce pro bezpečnost a autenticitu subscriptions, takže se na ně podívej. Celkově jde o to mít silnou základnu v šifrování a autentizaci a pravidelně aktualizovat své závislosti a serverové komponenty.

166 slov
1.7 minut čtení
8. 1. 2024
Radek Roubal
GraphQL.cz/Články/GraphQL subscripce
Bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions: Podrobný průvodce zabezpečením a ochranou citlivých datV tomto článku se podíváme na klíčové bezpečnostní aspekty GraphQL subscriptions. Od základních principů až po pokročilé techniky, které pomohou chrán...
1000 slov
10 minut čtení
16. 11. 2021
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky